Fett eller kolhydrater?

 

 

 

     

                                LCHF eller HCLF

                                      - "low carb - high fat" eller "high carb - low fat"

                                      (lite kolhydrater och mycket fett eller fettsnålt och kolhydratrikt)?

                                                                                                                                              

 

Det är mängden energi (kalorier) i maten, som ger mättnad.

Det är också mängden energi som bestämmer kroppsvikten.

Matens energi kommer från kolhydrater, fett, protein och alkohol.

Vi har ingen aptitreglering som ser till att vi också får tillräckligt av alla andra livsnödvändiga näringsämnen. Därför kan man vara normalviktig, men ändå äta onyttigt.   

 

De konkurrerande energikällorna i maten är oftast fett och kolhydrater.

Fett mättar bra - för att det är så kaloririkt. 

Kolhydrater ger mindre än hälften så mycket kalorier som fett.

Många kolhydratrika livsmedel innehåller en hel del vatten, vilket inte feta livsmedel brukar göra.

Med mindre fett och mer kolhydrater i maten, måste man därför äta mer mat för att få lika mycket energi och bli mätt.

3 hg smör eller margarin ger t ex ungefär lika mycket kalorier som 3 kg potatis.

När man äter mer mat, så får man också en massa andra viktiga näringsämnen - som vitaminer och mineralämnen

- på köpet.

Många feta livsmedel är relativt näringsfattiga,

medan många kolhydratrika livsmedel innehåller mer näring per kalori. 

 

Därför får man lättare i sig mer av viktiga näringsämnen, om maten inte är för fet. Exempel:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om man å andra sidan undviker allt fett, måste man äta väldigt mycket mat, för att bli mätt.

 

 

En del viktiga näringsämnen finns bara i feta livsmedel  (livsnödvändiga fleromättade fettsyror).

Lite fett behövs också för att ta upp fettlösliga näringsämnen.

 

Så svaret på frågan "fett eller kolhydrater" är:

Fett och kolhydrater!

LCLF - lagom carb - lagom fat!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

      

 

 +++

    +++ 

        

        = 6 g fett och 365 kcal

 

Ett glas lättmjölk, en smörgås med lättmargarin och magert köttpålägg, en knäckemacka (med 40-%igt matfett), en skiva 17-%ig ost, 1 klyfta melon och en morot ger tillsammans mindre fett, men också 365 kalorier -dessutom mer näring och kanske minst lika bra mättnad.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökare: 

 

 

 

          

 

 

    

 

 

 

 

 

                                       

          

 

 

 

 

___________________________________________________________________________________________

KONTAKT

tel      046-13 30 65    

mobil 0708-13 65 30              gunilla.jarnblad@kostateljen.se

 

 

 

 

 

       = 20 g fett och 365 kcal 

 

     Ett glas standardmjölk, en smörgås med 80-igt smör eller margarin och

     en bit (40 g) dessertost ger tillsammans 20 gram fett och 365 kalorier.