Hej kolhydrater!     
     Vilka är ni? Var finns ni?       

 

bildMATerial                    Kontakt

 

-socker-socker-socker-socker-socker-socker-socker-socker-

Alla kolhydrater är uppbyggda av socker.

Stärkelse är långa kedjor av sockermolekyler (glukos).

Olika sockerarter, t ex fruktsocker, mjölksocker och vanligt socker, består av en eller två sockermolekyler.

Det finns också oligosackarider, där antalet sockermolekyler är fler än två, men inte så många som i stärkelse.

 

Alla de här kolhydraterna blir till socker i blodet (blodsocker/ b-glukos).

I blodet transporteras sockret till kroppens celler, där det förbränns och ger energi. 

Insulin öppnar och släpper in sockret i cellerna.

Fysisk aktivitet underlättar sockertransporten in i cellerna 

och gör att det behövs mindre insulin ("ökar insulinkänsligheten").

Efter en måltid ökar mängden socker i blodet (blodsockret stiger).

Efter hand som kolhydraterna försvinner in i cellerna och förbränns,

så sjunker blodsockerhalten igen.

 

Kolhydrater från olika livsmedel höjer blodsockret olika snabbt.

Förr trodde man att det tog lång tid att bryta ner de långa stärkelsemolekylerna

till socker och att stärkelse därför gav en långsammare blodsockerhöjning

jämfört med socker. 

Så är det inte. Ren stärkelse och glukos höjer blodsockret lika snabbt.

Det finns därför ingen anledning att helt utesluta socker, om man har diabetes. 

 

 

Viktiga kolhydratkällor                                                                               

 

Stärkelse finns i

      

           

 

 bröd och andra spannmålsprodukter

potatis, ris och pasta.

 

Olika sockerarter finns    

 

   

 

förutom i vanligt socker,

också i mjölk och frukt

Oligosackarider finns i

 

baljväxter

- ärtor, bönor och linser.

    

 

 

Här nedan kan du se var kolhydraterna finns och var de inte finns

och också hur mycket kolhydrater det är i de vanliga kolhydratkällorna.

 

 

Potatis/ ris/ pasta....

Gram kolhydrater per livsmedelsportion 

   

      35 g (12 g/st)

3 st, 225 g kokt potatis

      35 g

½ dl potatismos 

      20 g

21/4 dl rotmos 

 

     17g

11/4 dl potatismos

       40 g 

3½ dl pommes frites

        50 g 

3 dl kokt spagetti

4 dl kokta makaroner

     45 g

2-2½ dl kokt ris

    20 g

1 dl kokt ris

      30 g

drygt 1½ dl kokt matvete

1½ dl  kokt matkorn

     30 g

drygt 1½ dl kokt bulgur

drygt 2½ dl kokt couscous  

knappt 2 dl kokt quinnoa

 

 

 

Rotfrukter

innehåller också kolhydrater (mindre än potatis).

 

  4 g 

50 g=1 liten morot

  

50 g rotselleri = 2,5 g

50 g kålrot= 3 g

50 g rödbeta = 4 g

50 g palsternacka = 5 g

50 g jordärtsskocka = 7 g

(50 g potatis = 8 g)

 

 

50 g inlagda rödbetor = 7 g

 

 

Bröd

Kolhydratmängden i mjukt bröd är ofta omkring hälften av brödets vikt.

  17 g

Lingongrova

  8 g

knäckebröd

     25 g

40g hembakat bröd

 

     13 g

½ fralla

 

 

17 g

glutenfritt bröd

 

 

 

0 g

 

Matfett

innehåller inte

kolhydrater

 

 

 

Andra spannmålsprodukter - flingor, gryn, mjöl

Vetemjöl innehåller 70 gram kolhydrat (stärkelse) per 100g mjöl.

1 dl vetemjöl = 40 g kolhydrat      1 msk vetemjöl = 6 g kolhydrat

 

 

27 g

1 dl basmüsli

 

 

8 g

1 dl havrefras 

1 dl rågfras 

 

 

25 g

1 dl cornflakes

 

 

 

20 g

1 dl All Bran Reg.

15 g

1 dl All Bran +

 

 

 

 

23 g

1 dl havregryn (till gröt)

1 dl havrekli 

 

 

 

25 g

1 dl Start

10 g

1 dl Kalaspuffar

 

 

Baljväxter - torkade ärter, bönor och linser 

I de här livsmedlen tar kolhydraterna lång tid på sig att brytas ner till socker (= låga GI-värden). Baljväxter bidrar till en långsam blodsockerhöjning.

 

      7 g

50 g=drygt ½ dl bönor

 

     27 g

 

½ burk

= 210 g vita bönor i tomat

 

60 g

2½ dl

= 250 g bruna bönor 

20 g

3 dl ärtsoppa

30 g

3 dl linssoppa

 

SOCKER (enkla och sammansatta sockerarter)

Glukos (druvsocker), fruktos (fruktsocker), sackaros (vanligt socker) 

och laktos (mjölksocker) är olika sockerarter som höjer blodsockret.

Glukos och fruktos är enkla sockerarter.

Sackaros och laktos är sammansatta sockerarter.

   Sackaros = glukos+fruktos

   Laktos = glukos + galaktos 

 

Vanligt socker är 100% kolhydrat.

 

Kolhydrater i form av socker finns i

 

Frukt och bär

innehåller olika sockerarter: som fruktos, glukos och sackaros

 (Mängder är inkl avfall; mängden kolhydrater gäller ätlig del.)

     10 g

200 g melon

=150 g utan skal  

    10 g

65 g=10 st vindruvor

      15 g

140 g nektarin

 

   7 g

    kiwi 

   5 g

clementin

 

      20 g

150 banan

 

    10 g

1/4 l jordgubbar

 

       20 g

200 g päron

     20 g

  175 g äpple

 

   10 g 

½ apelsin

 

 

 

Drycker

10 g

2 dl mjölk

(mini-, lätt-,

mellan-, stand-)

25 g

2 dl saft

5 g

2 dl lättdryck/lingon

20 g

2 dl chokladdryck

med socker

 

16 g

2 dl chokladdryck

utan socker

10 g

 2 dl juice

0 g

vatten/mienral-

 

 

10 g

kaffe latte, stor 

 2 dl mjölk

 

1,5 g

kaffe/te

med 2 msk mjölk

 

3 g

1 sockerbit

60 g

 50 cl läsk

 

25 g

 1 glas läsk

 

0 g

 lightläsk 

 

  10 g

2½ dl öl

 

   1 g

1½ dl vin

 

Ju sötare vin,

desto mer

kolhydrater

 

 0 g

brännvin/konjak

 

 

Alkohol sänker

blodsockret!

 

Godis, glass, snacks

 

 80 g

smågodis, 100 g

55 g

naturgodis, blandat

 

 

60 g

chokladgodis, 100 g

 

 

 

14 g

Magnum mini

 

 

 

25 g

Magnum

 

35 g

Glasstrut, ca 100 g

 

 

 

6 g

glasspinne, 25 g

 

 

 

 

13 g

isglass, 55 g

 

5 g

chips, 10 g=7 st

 

5 g

ostbågar, 10 g=21 st

5 g

popcorn, 10 g=64 st

 

 

Kaffebröd

Kolhydraterna i kaffebröd är både stärkelse och socker.

 

4 g

kex

 

9 g

kex

7 g

skorpa

5 g

pepparkaka

 

9 g

kransekaka

50 g

kanelbulle, stor

20 g

kanelbulle, fryst

27 g

wenerbröd

35 g

kanelbulle, glutenfri

35 g

muffins, stor

 

 

30 g

chokladboll

 

 

 

7 g

småkaka

 

 

Snabbmat, färdigrätter

20 g

3 dl ärtsoppa

30 g

3 dl linssoppa

  

            10 g

   Soppa, redd, 3 dl

 

 

25 g

Fiskgratäng

1/2 förp./300 g

90 g

Fylld baguette, 300 g

 

 

35 g

Paj,

typ ost/skink-

220 g

 

15 g

korv m bröd, 50 g+ 30 g

 

25 g

med glutenfritt bröd (35 g)

40 g

Sushi, 240 g = 8 bitar

 

55 g

Falafel, 325 g

 

30 g

Kebab, liten

 

 

 

 40 g

Pirog

 

30 g

Pizzaslice, 125 g

125 g

hel pizza (från pizzeria)

3 g

pizzsasallad

50 g/1 dl

40 g

Big Mac

 

33 g

Mac Feast

60 g

Happy Meal

Chicken McNuggets

inkl lättmjölk

 

_________________________________________________

 

INGA eller LITE KOLHYDRATER

 

Grönsaker...

De flesta grönsaker innehåller bara små mängder kolhydrater. Majs är ett undantag.

     10 g

 50 g=knappt 1 dl majs

  

 

     4 g 

100 g tomat

  

       3 g

50 g=1 dl pizzasallad

      2 g

   50 g sallad

     2 g

50 g blomkål

       3 g

50 g=knappt 1 dl ärter

 

      3 g 

90 g=½ avokado

 

 <1 g

25 g oliver

   2 g

50 g=½ paprika

1 g

50 g broccoli

 

  4 g 

50 g=1 liten morot

       

  

 3 g

25 g = 1/2 dl nötter

 

 

 

 

 

 

Oblandat kött, fisk, ägg och ost  innehåller inte kolhydrater,

men produkter av kött och fisk kan innehålla kolhydrater.

 

       30 g

150 g=2 sk blodpudding

       12 g

250 g=3 dl kött-/fiskgryta

       14 g

250 g=3 dl veg gryta m Quorn

  

 

     20 g

125 g fiskpinnar

 

 

        10 g

   60 g= 6 sillbitar

 
 

       7 g

200 g=2 dl köttfärssås

 

  

           8 g

   150 g=10 köttbullar 

 

          6 g

     100 g pannbiff

 

   

 

 

   6 g

      150 g=6 sk falukorv

         4 g

         90 g korv

 

     0 g

Fläsk-/fågel-/nötkött

 2 g

100 g=1 dl Keso

 

  0 g

Dessertost 

 

 0 g

   Fisk

      0 g

         Ägg

  

 

               

...tillbehör

   3 g

3/4 dl brunsås

  0 g

1 msk olja/vatten/vinäger

    6 g

3/4 dl vit sås

   1 g

3/4 dl bearnaisesås

 

   4 g

1 msk ketchup

 

  7 g

1 msk lingonsylt

 

  1 g

1 msk osockrad sylt

 

                            

          

 

 

 

_______________________________________________________________________________________________

 

  

 

 

          

 

 

    

 

 

 

 

 

                                       

          

 

 

 

 

                     

 

Hur mycket kolhydrater är lagom?

Enligt våra nordiska näringsrekommendationer

bör ungefär hälften av energin (kalorierna) komma från kolhydrater (och resten från fett och protein).

 

1.

Börja med att göra en grov uppskattning av ditt energibehov (hur många kalorier du behöver per dag)!

Om du är normalt fysiskt aktiv förbränner du per dygn omkring 33 kcal per kilo kroppsvikt.

Alltså:

din vikt i kilo x 33 = ditt totala dagliga energibehov 

Du kan använda en högre eller lägre faktor som kanske mer motsvarar hur mycket du rör på dig:

hög fysiskt aktiv = 41

0 fysisk aktivitet = 22

 

2.

Omkring hälften av kalorierna bör komma från kolhydrater.

Alltså dela dagens kalorier med 2.

 

3.

Hur mycket kolhydrater är det?

Varje gram kolhydrater ger 4 kcal.

Dela igen - den här gången med 4.

Nu vet du hur mycket kolhydrater som är lagom för dig under en hel dag.

 

4.

Så här kan du fördela "dagens kolhydrater".

Fördela kolhydraterna, så att det blir ungefär 1/3 vid varje huvudmål - frukost, lunch och middag. Till frukost kanske du äter lite mindre och du vill förmodligen också äta något eller några mellanmål.

Det behöver inte vara så exakt. Men det är bra att fördela kolhydraterna någorlunda jämnt över dagen.

En viss regelbundenhet gör det lättare att ha kontroll över hur mycket man äter - att det blir lagom mycket mat, kalorier och kolhydrater.

För dig med typ 2-diabetes bidrar en jämn kolhydratfördelning över dagen till en jämnare blodsockerkurva.

Du med typ 1-diabetes får lättare att dosera insulin och får därmed lättare att ha koll på ditt blodsocker. 

 

Exempel och lathund:

Du är normalt fysiskt aktiv och väger 70 kg:

33 x 70 = 2310

Ditt energibehov är omkring 2300 kcal per dygn.

Halva ditt energibehov från kolhydrater:

2300 : 2 = 1150 kcal från kolhydrater.

Varje gram kolhydrat ger 4 kcal: 1150 : 4 = 289

Omkring 300 g kolhydrater per dag är lagom för dig.

 

Du kan fördela dem t ex så här:

100 g till lunch

100 g till middag

60 g till frukost

40 g till mellanmål

 

 

TILL

Kolhydrater i frukost>>

 

Kolhydrater i lunch/middag>>

 

Kolhydrater i mellanmål>>

 

Kolhydrater i fika>>

 

Kolhydrater i godis, snacks o glass>>

 

 

 

Besökare: